Tips vid sårskada

Jag skulle väl kanske inte kalla mig själv expert på området, men jag har ju varit med om två ganska saftiga sårskador på Fein sen han kom till mig i januari. Så jag har ju haft och göra en del med sårskador. Därför tänkte jag ge lite tips om vad man kan/ska göra när man ser att sin häst fått en sårskada. 
 
Först och främst ska man alltid använda plasthandskar när man sköter om ett sår. Allt handlar ju om att få bort bakterier från såret och hjälpa hästens naturliga process att läka. Om man då använder handskar så riskerar man inte att få in ytterligare bakterier i såret från händerna. Finns jättefina och billiga plasthandskar att köpa på Apoteket!
 
Vid rengöring av såret så sköljer jag rent med vatten och sedan sköljer jag även såret med koksaltlösning. Det är superenkelt att göra själv! 1 kryddmått salt till 1 deciliter vatten som man kokar upp i en ren kastrull med locket på. Koksaltlösningen måste vara steril, så köp nytt salt, använd en ren kastrull och låt koksaltlösningen svalna med locket på. Det tar längre tid med på så sätt kommer det inte in några bakterier! Sedan satte jag i koksaltlösningen i en grundligt rengjord flaska. Jag gjorde typ en liter koksaltlösning som jag använde 2 gånger på såret. Koksaltlösningen förlorar sina egenskaper efter ca 24 timmar, så då får man göra en ny.
 
Allt som behövs för en koksaltlösning!
 
Jag använder inte jodopax på sårskadan. Jag gjorde det tidigare men igår läste jag ett dokument om sårskador från Distriktsveterinärerna och dem menade att man inte ska använda jodopax på sårskada. Varför vet jag inte, men jag tänker inte riskera något när det kommer från veterinären själva. Så nu använder jag bara vatten och koksaltslösning vid rengöring av såret.
 
Vid bandagering är ett bra tips att göra en desinfekterande lindning. Detta tips fick jag av veterinären i vintras när jag ringde ut honom för Feins sårskada. Man sätter ganska rikligt med desinfektionsmedel (typ handsprit funkar utmärkt) på en bit bomull. Detta sätter man sedan direkt mot såret och sedan lindar man om. Dock ska detta endast sitta på max 3-4 timmar. Det är till för att få ut och döda bakterier som finns i såret. Man ska heller inte låta hästen gå ut i kyla när de har en liknande lidning då desinfektionen kan ge en stark reaktion vid kyla. Det är ju ingen risk nu på sommaren i alla fall!
 
På natten lindar jag hans ben så att det inte ska komma in smuts. Jag lägger en kompess över såret (går att köpa på apoteket) och lindar sedan med självfätande linda så den inte ska glida ner. Sedan lindar jag som vanligt med ett fleecebandage över det.
 
Lindningen igår kväll.
 
Ring veterinären om hästen haltar eller får feber.
 
Nu har ju inte Fein haltat någon av gångerna som han fått sparkskadan, tack och lov. Han blir dock väldigt svullen. I vintras fick han feber och då ringde jag veterinären. Han skrev då ut metacam som jag aldrig tog ut då Fein blev så mycket bättre dagen efter. Den här gången har han inte fått feber (än) men om det vänder och han får feber under helgen så fick jag rekommendation att ge honom metacam. Jag ringde veterinären igår eftersom att han var så pass svullen och av en slump skulle veterinären komma ut till vårat stall samma dag. Så hon fick kika på hans ben då och hon sa att det såg väldigt bra ut.
 
Nu ska jag snart iväg till stallet igen och linda med desinfektion igen! Dessutom ska vi städa grabbarnas boxar eftersom att vi har städdag imorgon. Så jag tror nog att vi sätter ut Ulle och Fein i deras vinterhage med lunchmaten medan vi rengör boxarna. Boxvila är ju bättre för att såret ska läka, men dem kommer knappast röra sig mycket när det finns mat med i bilden haha.

Kommentera här: