Riktigt expertsvar på min fråga om sommarvila!

Som ni kanske vet har jag varit väldigt kluven kring Feins sommarvila. Personligen så har jag aldrig tyckt om att ställa av en häst helt och hållet under varken sommaren eller vintern, men det är ju annorlunda med unghästar. Så, för några veckor sedan skickade jag in en fråga till Hippsons "fråga experterna" i hopp om att få en "profesionell" syn på frågan. Det jag skickade in lät såhär:
 
"Hej!
 
Jag har börjat planera sommarvilan för min unghäst och jag har några frågor som jag hemskt gärna skulle vilja få hjälp med! Hur lång sommarvila brukar man generellt ge en 4-årig unghäst? Ska sommarvilan bestå av promenader, skritturer och tömkörning eller ska unghästen bara gå på bete i ett visst antal veckor?
 
Tacksam för svar!"
 
I dag skickade syrran en länk till den här artikeln och frågade typ om inte det var min fråga som dem hade tagit upp. Blev så glad, för visst var de det! Dem hade ändrat frågan från 4-årig till 5-årig och dessutom slagit ihop min fråga med någon annans fråga. Men det är ju i stort sett min fråga och vilket supersvar jag fick! Såhär lät svaret:
 
"Hej! Hur lång vila du ger din häst är väldigt individuellt och kanske också en fråga om tycke och smak, liksom om vilan ska få bestå av en lite lugnare period eller inget arbete alls. 
Jag kan tycka att det kan vara skönt för en häst att få vara helt ifred. För att ge hästen en återhämtning som det är någon vits med bör inte vilan vara kortare än tre veckor. För unghästen längre än så, den behöver sin vila för att kunna muskla ut ordentligt, slippa vikt på ryggen och komma ikapp mentalt. Äldre hästar, från sju år och uppåt, ska inte vila så länge."
 
Blev jätteglad att få min fråga besvarad och nu känner jag mig väldigt självsäker i hur jag planerat vilan för Fein. Total vila i 5-6 veckor och sedan ska han ridas igång med mjukstart igen. 
 
 

Snyggaste hästen i stan

Fein visar upp sin snyggaste sida!
 
 
Han är ju för söt, har skrattat så himla mycket åt den här bilden sen jag tog den igår haha!
 
Ett kort inlägg med en fulsöt liten Fein. Har precis ätit lunch och snart ska vi äntligen flytta in våra saker till de nya kontoren! Kommer bli så bra. Får ta bilder på mitt snygga kontor när det är klart.

Backträning i nya utrustningen!

I dag stod backträning på schemat för mig och Fein! Syrrans rygg är fortfarande inte bra, så det blev en uteritt själva igen. Självklart så möter vi på ett rådjur i början av ridturen som gör att det ännu en gång tar väldigt lång tid för Fein att slappna av igen... Åtminstone så skulle vi inte köra ett dressyrpass idag.
 
Vi tog den bara backen en gång den här gången, mest för att det var ett par veckor sedan vi ägnade oss åt backträning. Det var ju innan vi fick reda på vargtanden. Den är ganska hård just nu också, så jag vill inte belasta hans ben för mycket. Det var faktiskt en joggare som också körde lite backträning. När jag mötte henne så hälsade jag på henne, mest för att Fein skulle förstå att det var en människa och inget att vara rädd för (han tyckte hon var lite mysko). Så hon hälsade tillbaka och sa att hon körde lite backträning och jag svarade med "vi med!". Så efter att vi tagit heeela backen upp och skrittat ner, så travade jag av honom och sedan skrittade vi hem igen. Vi var ute i ungefär 50 minuter och det gick jättebra. Trots rådjuret så har han faktiskt börja vänja sig vid stenar och annat, så sådär konstant på tårna är han ju faktiskt inte.
 
 Nyryktad liten sötnos som ska få komma ut i skogen!
 
Close up på nya schabraket! Sååå fint på Fein! Nya sadelgjorden och nya tyglarna också.
 
Sötisen!
 
Tyglarna var helt underbara. Fick så himla fint grepp i dem så jag kunde ge Fein det rättvisa stödet i munnen som han behöver. Känns verkligen super! Schabraket var ju så himla fint på honom också. Visste att det skulle passa! Han är en riktig snyggis i sina nya grejer nu. Det är han ju alltid i och för sig men ändå!