Rida i kapson

Tänkte att jag skulle utmana ödet lite och rida i kapsonen på min lille man! Eftersom att tiden för att dra ut hans vargtänder på kliniken förflyttades ytterligare några dagar (från onsdag till måndag) så har jag tagit belutet att försöka rida honom med kapsonen även innan tänderna ska dras ut. Detta eftersom att jag absolut inte vill sätta in något i munnen på honom som kan skapa obehag. Orginalplanen var ju att börja med kapsonen efter att han dragit ut tänderna, men nu när det blev förfyttat så känner jag att jag måste prova det tidigare.
 
Anledningen till att jag ska rida i kapsonen är för att han inte ska förlora all styrka och kondition som vi byggt upp under våren under dessa veckor utan bett i munnen. Vi kommer inte dra ut i skogen och köra värsta hardcore utbildningspasset, utan det är mest bara för att han ska få komma ut och jogga lite. Utbildningen kommer jag ta upp när han kan ha bettet i munnen igen.
 
Varför jag provar kapson och inte ett annat bettlöst alternativ är helt enkelt för att jag redan har en kapson som jag använder till tömkörning och longering. Fein har funkar bra med det från marken, han är van vid det och jag slipper lägga pengar på ett annat bettlöst alternativ för 2-3 veckor av lätt ridning/jogging.
 
Nu har jag ju läst på väldigt mycket om kapsonen när den används i ridning (sådär som jag alltid gör när jag ska prova något nytt) och har kommit till slutsatsen att den är väldigt skarp. Den lägger tryck på hästens nosrygg, som gör att hästen böjer på nacken. På en hemsida läste jag att i och med att kapsonen böjer hästens nacke "så följer därmed resten av kroppen med i en korrekt böjning". Tycker personligen att det låter lite bakvänt. Ungefär som att en korrekt böjning skulle komma på grund av bettet?
 
Okej, så om vi bortser från mina åsikter om att rida med bett/inte rida med bett (vi kan tar det i ett annat inlägg), så är kapsonen alltså ett ganska så skarpt redskap för hästen och man bör därför inte ha tyglarna "sträckta" hela tiden. För kapsonen är sträckta tyglar = tryck på nosryggen/nacke, och för bett är sträckta tyglar = stöd i munnen, om jag nu har förstått det hela rätt.
 
Fein blir mer harominsk när han har stöd från min hand i bettet. I stället för att vingla runt så blir han balanserad. När han är lösgjord och när bettet ligger stadigt i munnen, så blir han väldigt lyhörd på mina hjälper. Jag kommer inte ha samma sträckta känsla i tyglarna på honom i kapsonen på grund av dess effekt, så vi får se hur det går. Nu ska vi ju ändå inte ut och arbeta särskilt hårt, men det är ju en omställning för oss båda att byta huvudlag.
 
Första provet med kapsonen blir idag! Vi har kvällsfodringen i stallet så jag skulle tro att vi kommer åka dit lite senare och rida dem strax innan fodringen. Jag uppdaterar er ikväll hur det gick!
 
Och en bild på snyggingen i vanlig ordning!

Kommentera här: